Genootschap Oud de Zilck

2003 Tentoonstelling ‘2003, Jaar van de Boerderij’

Door Theo van Gijlswijk

“Bent u een nazaat van een oude Zilker boerenfamilie? Heeft u altijd al willen weten hoe De Zilk er uitzag in 1818? Waren er in die tijd meer koeien, geiten en schapen dan bloembollen?” Deze vragen werden gesteld voordat op 10 en 11 mei 2003 de expositie in het kader van ‘2003, Jaar van de Boerderij’ geopend werd. Inmiddels zullen alle bezoekers daar het antwoord op hebben gevonden hebben.

Van de agrarische gebouwen die op de eerste kadasterkaart in 1818 voorkwamen was uitgezocht wie de bewoners waren. Zestien van de negentien aanwezige woningen hadden toen een agrarische bestemming.
Van elke woning c.q. bedrijf was door Bep van der Lans-Lengers een pentekening gemaakt.

Op de foto v.l.n.r.: Kees Dobbe, Rikie Knoppert en Frits Klinkenberg

Van drie bedrijven is geen afbeelding gevonden. Als u afbeeldingen van de boerderijen ‘Nabij’, ‘Breeland’ en ‘Cronestein’ in uw bezit heeft of weet waar wij iets kunnen vinden, dan hopen wij dat u dit met ons wilt delen.

Zaterdagmorgen opende de heer Kees Dobbe, de enige veeboer in De Zilk, de expositie door ‘het schrikdraad’ voor de expositiezaal weg te halen. Veel belangstellenden hadden zich bij de opening al voor de zaal in de De Duinpan verzameld en ook op beide dagen was het een komen en gaan van bezoekers. Vooral op zondag (moederdag) kwamen hele gezinnen gezamenlijk naar de expositie. Ook oud-inwoners en nazaten van buiten De Zilk vonden hun weg naar De Duinpan.  Wij willen alle medewerkers, sponsors, mevrouw Van Eeden die veel boerderijspullen liet zien en De Duinpan voor het beschikbaar stellen van de zaal, hartelijk bedanken. Zij hebben de expositie mede tot een succes weten te maken.

REACTIES UIT HET GASTENBOEK
Veel bezoekers aan de expositie over de Zilkse boerderijen namen de moeite een reactie te schrijven in het gastenboek. Hier een kleine bloemlezing:

Wat hartstikke leuk! Ik ben veel te laat gekomen, maar ik moet echt gaan, want de asperges staan te wachten. Het infomateriaal is prachtig, maar allemaal bekende Zilkers ontmoeten is nog leuker.
Bernadette Philippi

We vinden het ‘n heel mooi verzorgde tentoonstelling! Interessant om zo veel te kunnen zien en lezen over het verleden. Wat is er door de jaren heen toch veel werk verzet door al de mensen die betrokken waren bij deze boerderijen! Daar moet ik als boerendochter uit Waddinxveen vooral aan denken. Hulde aan al die mensen die op zo’n manier voorzagen in hun eigen levensonderhoud.
Natus Dobbe en A. Dobbe-Moons “

‘n prachtige tentoonstelling, veel herkenning, mooie tekeningen. Veel werk maar niet voor niets. Veel belangstelling, ook leuk bekende mensen te ontmoeten.”
Ria Colijn-Vreeburg, Voorhout

Heel goed gedaan! Geluk gewenst!
Laura de Jong-Bronkhorst, Museum Haarlemmermeer

Ik vond het erg interessant. De opa van mijn opa heeft gewoond op de boerderij ‘Vaartwel’. Ik vond het heel leuk dat hij er ook bij staat. Jammer genoeg is mijn opa op vakantie. Het is hartstikke gaaf.
Suzan van Haaster

Klik hier voor de foto’s.