Genootschap Oud de Zilck

2009 Tentoonstelling ‘Levensmiddelenzaken in De Zilk”

2009 TENTOONSTELLING LEVENSMIDDDELENZAKEN IN DE ZILK en 300E LID GENOOTSCHAP OUD DE ZILCK
Tekst en foto’s Theo van Gijlswijk

Het bordje gesloten hing nog aan de winkeldeur toen de bezoekers Trefcentrum De Duinpan betraden om getuige te kunnen zijn van de opening van de expositie over de levensmiddelenzaken in De Zilk. Voor de opening was mevrouw Clemens uitgenodigd, zij had samen met haar man tussen 1946 en 1980 een levensmiddelenzaak aan de Regenvlietweg hoek St. Jacobstraat.

“Mag het een onsje meer zijn, of mag de kleine ook een plakje worst?”
Dat soort vragen hoor je nog maar zelden in de winkels in De Zilk. Dat was vroeger wel wat anders. De slager sneed het vlees waar je bijstond, en de kruidenier schepte zijn waren in zakjes en doosjes voor de klant.

Toen wij enige jaren geleden begonnen een overzicht te maken van alle ondernemers in De Zilk, werd de lijst almaar langer. Je kon het zo gek niet bedenken of het beroep was in De Zilk wel vertegenwoordigd geweest.

 Kijken naar en praten over de oude levensmiddelenzaken in De Zilk.

Schoenmakers, smeden, wagenmakers, leerbewerkers, manufacturen, potten en pannen winkels, groentezaken, melkboeren, verzekeringen, enz. Veel kappers annex rookwaren-winkels en ook kruidenierszaken waren er in De Zilk te vinden. Soms wel 4 á 5 tegelijk.

Dat is teveel om allemaal in een keer op een expositie te laten zien. Daarom werd gekozen voor een expositie over de levensmiddelenzaken.
De kruideniers die later buurtsuper werden, de slagers, groenteboeren, bakkers en ook de ijscomannen ontbreken niet. Helaas was niet van elk bedrijf op te expositie iets te zien. Van sommige winkeltjes zoals van de Coöperatie van Van Kampen is niets meer dan een advertentie overgebleven. Van slager de Blaauw is niet meer bekend dan de datum van faillietverklaring.

Simpel door het omdraaien van het bordje -Gesloten- door mevrouw Clemens prijkte het woord –Open- aan de winkeldeur, waardoor iedere bezoeker toegang kreeg tot de expositie.
Veel familieleden van winkeleigenaren waren aanwezig en bleven erg lang omdat zij steeds meer bezoekers van de expositie als klant herkenden uit de tijd dat zij nog in De Zilk woonden en werkten. Op de expositie was van zoveel mogelijk levensmiddelenzaken foto’s en advertentiemateriaal verzameld. Ook was er veel materiaal te zien, zoals vormen voor speculaas en chocoladeproducten, ook deegrollers uit de bakkerij. De blikken en pakken uit de kruidenierszaak en gevaarlijk uitziende messen en haken uit de slagerij.

Bijzonder was ook de aanwezigheid van Johan Duivenvoorden uit Noordwijkerhout, verzamelaar van Landbouwartikelen en directeur van het Melklokaal, het enige museum dat Noordwijkerhout rijk is, met zijn melkbakfiets en andere voorwerpen uit zijn verzameling.

Veel vraag was er naar een vervolg op deze expositie, want er waren in vroeger tijden nog veel meer andere winkelzaken in De Zilk.

Een overzicht van de door Peter Groenewegen gemaakte foto’s van de expositie over de levensmiddelenwinkels staan op de site:
http://www.pcgroenewegen.nl/

OUD DE ZILCK VERWELKOMT 300e LID

In juni 2001 werd het Genootschap Oud De Zilck opgericht.
Januari 2002 hadden al 82 mensen zich als lid aangemeld. In juni van dat jaar was het eerste honderdtal leden al genoteerd. Geleidelijk aan liep het ledental op. 170 leden in januari 2004, 240 leden in januari 2006 en 280 leden in januari 2009. Het getal 300 naderde, en met de activiteiten van 2009 in het vooruitzicht was de kans groot dat het 300e lid verwelkomd kon worden.

Tijdens de expositie over de levensmiddelenzaken in De Zilk waren de verwachtingen hoog gespannen. Er werden een aantal nieuwe leden ingeschreven. Op zondagmiddag 18 oktober was het zover….. Het Genootschap Oud De Zilck kon zijn 300e lid inschrijven. Het was Quirien van Berkel uit De Zilk. Hij kreeg van voorzitter een mooie bos bloemen overhandigd.

 Voorzitter Theo van Gijlswijk overhandigt Quirien van Berkel en zijn echtgenote de laatste twee uitgaven van Terra Salica en een mooie bos bloemen.