Genootschap Oud de Zilck

FAMILIE ELION DUIKT ONDER.

In augustus 1944 trok het echtpaar Jacobus en Bertha Elion-Konijn en hun dochtertje Lize (13 jaar) in bij de familie Rooijakkers aan de Zilkerduinweg. De naam Elion gebruikten ze niet, maar kozen de schuilnaam Everts. In het kort hier de weergave van een gesprek met Lize Marie Elion in 2005.

 

Haar zes jaar oudere zus Selly was ontsnapt toen het gezin in Amsterdam werd opgepakt en naar Westerbork vervoerd dreigde te worden. Selly dook onder in Amsterdam. In Westerbork werd het gezin weer vrijgelaten. ‘Ik denk dat ze mijn vader nog konden gebruiken. Hij was diamantair en de Duitsers vermoedden dat hij ze aan diamanten zou kunnen helpen.’

 

De familie Elion ging na terugkomst weer wonen in hun huis aan de Stadionkade. Ze werden opnieuw opgepakt en naar de Hollandse Schouwburg gebracht. Daar zaten ook Selly met haar man. Opnieuw wisten vader, moeder en Lize deportatie te voorkomen. Een kennis had voor het echtpaar een onderduikadres in Hillegom en Lize dook onder bij ‘Oom Hannes’, een bekend onderduikadres voor joodse kinderen in de Haarlemmermeer. Ze kon later gelukkig bij haar ouders gaan wonen. Van Hillegom ging het naar De Zilk naar de familie Pors aan de Zilkerduinweg. Bijzonder aan het onderduiken in De Zilk was dat je andere onderduikers ontmoette die op andere adressen woonden. Lize ontmoette bij Pors het joodse meisje Bettie. ‘Ik herinner me dat we met zijn tweeën in één bed sliepen’.

 

In augustus 1944 verhuisden de Elions naar de een paar huizen verderop wonende familie Rooijakkers. Het bleek geen enkel probleem. ‘Ze waren ongelooflijk’, zegt Lize ‘Zo gastvrij’.  De familie Elion woonde en sliep in de achterkamer beneden. Toch kwam Lize wel in contact met anderen. Lize ging wel eens mee naar de kerk. ‘Als mensen er naar vroegen dan was ik een Rotterdams geëvacueerd meisje en heette Everts.’

 

Vader Elion was een van de eerste die het nieuws over de bevrijding hoorde. Rooijakkers had een illegale radio verstopt in een kast. ’s Ochtends hoorde hij het bericht dat de Duitsers zich hadden overgegeven. Jacobus ging de straat op in pyjama met oude regenjas en op een paar afgetrapte sloffen. Buiten op bomen en telefoonmasten hingen exemplaren van het ochtendblad Lichtstralen van zaterdag 5 mei 1945, met het bericht van de overgave.

 

Blij en opgelucht ging hij naar huis terug. Lize herinnert zich nog dat haar vader zei: ‘Nu ben je niet meer Liesje Everts, je bent nu Lize Marie Elion’. Dat was een heel emotioneel moment voor Lize. Het gezin Elion is toen vrij snel daarna naar Amsterdam teruggegaan. De oudste dochter Selly is niet meer teruggekomen. Zij is samen met haar man omgebracht in concentratiekamp Auschwitz.

 

Bron: Gesprek met Lize Marie Elion en Tiny Rooijakkers, 2005