Genootschap Oud de Zilck

Tour de France

TOUR DE FRANCE. 8 JULI 1954

 

De ronde van De Zilk in de vijftiger jaren, de Ronde van Nederland in 1956, Olympia’s Tour door Nederland in 1999. Zij kunnen niet tippen aan de internationale wielerwedstrijden die ooit De Zilk hebben aangedaan. Bijna negentig jaar geleden op dinsdag 7 augustus 1928, de Olympische wielerwedstrijd en zestig jaar geleden op donderdag 8 juli 1954 de eerste etappe van de Tour de France.

 

Op 8 juli 1954 vertrok de Tour vanuit Amsterdam voor de eerste etappe naar Brasschaat in België Het is een droge, mooie dag. De start was om 11.00 uur in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Nog nooit was de Tour de France buiten Frankrijk gestart. Het was volgens de Tourdirectie een eerbetoon aan de Nederlandse renners die in 1953 zo geweldig hadden gereden. Zij waren eerste geworden in het ploegenklassement, hadden vijf etappes gewonnen en Wout Wagtmans was vijfde geworden in het eindklassement. De centen van de stad Amsterdam en andere plaatsen langs de route zullen aan de tourstart in Nederland ook hebben meegeholpen.

 

FAMILIEBEZOEK

Na de start in Amsterdam, ging het parcours verder via Haarlem, Heemstede, Vogelenzang, De Zilk, Noordwijkerhout, Noordwijk en vervolgens via Scheveningen, Rotterdam en Breda naar Brasschaat in België, de finishplaats. De bewoners van de Zilkerduinweg, waarlangs de reclamekaravaan en het wielerpeloton hun route door De Zilk zouden rijden hadden het er maar druk mee. Al vroeg waren er allerlei familieleden aangekomen om op deze bevoorrechte plek alles van nabij te mogen aanschouwen. Men keek zijn ogen uit naar de reclamekaravaan die anderhalf uur eerder dan de renners uit Amsterdam was vertrokken. Lang voordat de renners in een langgerekt gesloten peloton voorbijvlogen was de spectaculaire, opzichtige, kleurige en lawaaiige reclamestoet gepasseerd. Dit Tour de France spektakel van reclameauto’s, verzorgingswagens, perswagens uit heel Europa, Franse gendarmes op snelle motoren en materiaalwagens brachten de toeschouwers in de juiste stemming’. Stond een dag later te lezen in een verslag in de Nieuwe Leidse Courant.

 

In het Leidsch Dagblad van 24 juli 2004 wordt teruggekeken op deze dag.

De Noordwjkse Erna Eichelsheim was een van de toeschouwers langs de route.

In het artikel zegt ze: ‘Vooral het enthousiasme van het publiek staat me nog voor de geest.

Het was fantastisch. Een gigantisch evenement, natuurlijk in die tijd. Ik moest gewoon gaan kijken, dit was zoiets bijzonders. Iedereen was er vol van. De auto’s, de reclamekaravaan, het was een heel spektakel. Maar wat me ook nog bijstaat, is dat het eigenlijk zo voorbij was.

Dat ging erg snel.’