Genootschap Oud de Zilck

DE OUDE SCHOOLMEESTERS WONING

In opdracht van de gemeente Noordwijkerhout wordt in 1907 de oude schoolmeesterwoning aan de Regenvlietweg nr. 1 afgebroken. Daarvoor in de plaats wordt een nieuwe woning gebouwd. De werkzaamheden worden gegund aan de aannemer A. van Dijk & Zn. uit Noordwijkerhout.

In de voorgaande periode 1884-1898 was als hoofd van de school werkzaam J. Wesselink. In april 1898 schrijft hij een brandbrief aan de gemeenteraad over de slechte huisvesting en de staat, waarin de oude huurwoning eigendom van de erven Hartveld-Verdegaal, zich bevindt. Wesselink klaagt dat de huisbaas zich er niets aan gelegen laat liggen. Deze huisbaas is P.A. Hoogduin, schoonzoon van de heer Hartveld en tevens wethouder. De brief heeft weinig effect gehad. Vijf maanden later houdt meester Wesselink het voor gezien en kiest voor een nieuwe baan in Aarlanderveen.

 

DE BEWONERS

De eerste bewoner van het nieuwe huis, meester Gerhardus Bulten, heeft zich van 1898 tot 1907 nog negen jaar moeten behelpen met het bouwvallige kleine huisje. Totaal werden hier maar liefst zeven kinderen geboren. In het jaar 1907 krijgt hij een voor die tijd zeer riante woning met een kamer en suite, keuken, slaapkamer en studeerkamer beneden, en nog eens vier slaapkamers boven. Als onderdeel van de secundaire arbeidsvoorwaarden genoot hij vrij wonen.

De nieuwe hoofdonderwijzer is Rudolf Jacobus Johannes Heirman geboren te Sluis. Vóór zijn benoeming in 1918 in De Zilk was hij al onderwijzer in Hillegom en in 1922 aanvaardt hij weer een onderwijzersfunctie in Hillegom.

Jacobus Remmerswaal werd in 1922 de nieuwe hoofdonderwijzer. Daarvoor was meester Remmerswaal werkzaam geweest in Velsen. Twaalf kinderen worden in De Zilk geboren. In de eerste jaren was er nog geen elektra en waterleiding. In de keuken stond een waterpomp met een prachtige grote koperen kraan en buiten aan de achtergevel werd regenwater gepompt. De verlichting bestond uit petroleumlampen. Vooral de aanleg van de nieuwe waterleiding omstreeks 1938 was een heel karwei, want alle vloeren beneden en boven moesten open. Op de vier slaapkamers kwamen wastafels en op zolder een grote spoelbak. Beneden verdween de oude ‘plee’ en er kwam een moderne wc voor in de plaats.

 

Na het vertrek van meester Remmerswaal, in 1958, verhuurt de gemeente Noordwijkerhout het huis aan particulieren. In 1968 werd besloten tot sloop van de school. De toenmalige bewoner van het huis, bevreesd dat ook zijn huurwoning wordt gesloopt, weet met succes de gemeente bereid te vinden het huis aan hem te verkopen. De uiterlijke staat van het pand blijft niet alleen grotendeels intact, maar wordt zelfs hersteld. Het prachtige ovaalvormige ornament aan de voorzijde van de woning is weer in oude staat teruggebracht.