LEZING FRED VAN DER PUTTE “HOE EEN PILOOT WEER EEN NAAM KREEG”
Door Theo van Gijlswijk
“Omstreeks 12.30 uur op 24 februari 1944 kwam er een vliegtuig aangevlogen vanaf Haarlem richting De Zilk en de duinen. Het vliegtuig had problemen met zijn rechter motor en is brandend neergestort op de rand van het duingebied nabij de Tiltenberg.”
Op 5 mei 2015 hield Fred van der Putte een presentatie De Duinpan over dit geallieerde vliegtuig. In een boeiend betoog vertelde hij over:
- het type vliegtuig, een Lockheed P-38 Lightning, een begeleidingsvliegtuig voor een B17-bommenwerper;
- over de route die werd gevolgd om de opdracht, een bombardement uit te voeren in Duitsland, te volbrengen;
- de problemen met het vliegtuig waardoor de piloot zijn opdracht moest staken en zijn route aanpassen om een geschikte landingsplaats te vinden. Het was zijn zestiende missie naar Duitsland. Al boven de Noordzee vertoonde het toestel kuren en begon de rechtermotor te roken. Met een grote boog wilde hij toen terugkeren totdat boven Haarlem de problemen serieus werden;
- het lot van de piloot, 2e luitenant Everett Eugene Geiger, na gevangenneming door de Duitse bezetters. Hij is overgebracht naar het krijgsgevangenenkamp Stalag Luft bij de plaats Barth in het noorden van Duitsland, waar hij tot het einde van de oorlog verbleef.
Fred van der Putte kwam rond 1975 in De Zilk wonen. Als jongen was hij vaak te vinden op het in de zestiger jaren aangelegde zandbed voor de N206 nabij het Hoekgat. Hij en veel andere Zilker jongens waren daar aan het crossen op hun brommers. Door dat gewoel kwamen er wat spullen tevoorschijn in het zand. Metalen plaatjes, kogels e.d. Dat wekte bij Fred interesse naar wat daar allemaal gebeurd zou kunnen zijn en hij ontdekte dat er een vliegtuig zou zijn neergestort. In 2012 begon Fred zijn onderzoek naar deze gebeurtenissen. Aanvankelijk zat hij op het verkeerde spoor dat ging over een vliegtuig dat bij IJmuiden in zee is gestort. Uiteindelijk werd duidelijk dat het ging om het vliegtuig van piloot Everett E. Geiger waarvan in het verliesregister (waarin alle vliegtuigverliezen van 1939 tot 1945 staan vermeld) staat aangegeven dat het nabij Hillegom is neergestort.
Na zijn presentatie op 5 mei overhandigde Fred zijn boekwerk met verzamelde documenten over dit vliegtuig en de crash aan Theo van Gijlswijk, voorzitter van het genootschap Oud De Zilck. Hij droeg het over met de woorden dat zijn onderzoek is gedaan om de piloot weer een naam te geven. Geiger heeft zijn leven gewaagd en mensen zoals hij verdienen ons respect. Dankzij hen leven wij nu in vrijheid.